Αστροβελονιά και αναλυτικές οδηγίες για το φιογκάκι μου!

Πέρυσι περίπου αυτή το καιρό είχα ετοιμάσει αυτό το κεντημένο φιογκάκι που δημοσιεύτηκε στο καλοκαιρινό τεύχος του brava, ήθελα να δείξω την αστροβελονιά της μαμάς σε ένα μοντέρνο εξεσουάρ της εποχής. Σήμερα λοιπόν ετοίμασα τις οδηγίες για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να το αποκτήσουν!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

10×15εκ. λινάτσα, εναλλακτικά καμβά κεντήματος ή εταμίνη (εάν επιλέξετε λινάτσα προτείνω να χρησιμοποιήσετε χοντρό νήμα έτσι ώστε να καλυφθεί καλά το φόντο).
Νήμα Retors Mate της DMC (100% βαμβάκι) έντονο ροζ no2108 και απαλό ροζ no 2223.
Βελόνα κεντήματος.
Νήμα Cotton Perle της Πεταλούδας (100% βαμβάκι, 50γρ./325μ) για το κεντρικό δέσιμο και τη διακοσμητική δαντέλα του φιόγκου. Βελονάκι No 1.5.
Μεταλλικό στεκάκι για τα μαλλιά ή λαστιχάκι.
Βελονιές που χρειάζεται να γνωρίζετε: βουβό γαϊτανάκι β.γ., άριχτο γαϊτανάκι αρ.γ., γαϊτανάκια στον αέρα γ.σ.α, ποδαράκι π. 
Οδηγίες:
Ξεκινήστε οριοθετώντας με αχνά σημάδια την περιοχή του σχεδίου που θέλετε να κεντήσετε. Το φιογκάκι είναι κεντημένο σε παραλληλόγραμμη επιφάνεια 7×5εκ. 
Χρησιμοποιώντας το νήμα Retors Mate και τη βελόνα κεντήματος, κεντήστε μια σταυροβελονιά πάνω από 4 κάθετες και 4 οριζόντιες κλωστές της ύφανσης και δουλεύοντας την κάτω βελονιά από πάνω αριστερά και με κατεύθυνση προς τα κάτω δεξιά.
Βγάλτε τη βελόνα στο πάνω κέντρο της σταυροβελονιάς ανάμεσα στις 2 κεντρικές κλωστές της ύφανσης και κεντήστε μία κάθετη βελονιά με κατεύθυνση προς το κάτω κέντρο της σταυροβελονιάς.
Περάστε τη βελόνα στο κέντρο της αριστερής πλευράς της σταυροβελονιάς και ολοκληρώστε την αστροβελονιά με μία οριζόντια βελονιά που κατευθύνεται στο κέντρο της δεξιάς πλευράς της σταυροβελονιάς.
Περάστε τη βελόνα στην πάνω δεξιά γωνία της αστροβελονιάς και ξεκινήστε την επόμενη βελονιά βάζοντας τη βάση για μία διαγώνια σειρά από αστροβελονιές.
Το τελικό αποτέλεσμα θα έχει αυτή τη μορφή
Αφού κεντήσετε τη λινάτσα διπλώστε όλες τις άκρες της
Χρησιμοποιώντας το νήμα Cotton Perle και το βελονάκι No 1.5, σταθεροποιήστε περιμετρικά τις άκρες πλέκοντας β.γ. στην κεντημένη και στην γυρισμένη επιφάνεια της λινάτσας. Το αποτέλεσμα θα έχει όψη γαζιού.
Οδηγίες Δαντέλας: 
1η σειρά: 3γ.σ.α και 1 αρ.γ. σε κάθε 2ο β.γ. (40π)
2η σειρά: 1 αρ.γ., 2 π., 1 αρ.γ. μέχρι το τέλος.
Κόβουμε και στερεώνουμε το νήμα στη πίσω πλευρά. Χρησιμοποιώντας τη βελόνα κεντήματος και το νήμα Cotton Perle, δημιουργήστε 2 συμμετρικές πτυχές στο κέντρο της κεντημένης λινάτσας και κρατώντας στη θέση τους τις πτυχές, δημιουργήστε την κεντρική ένωση του φιόγκου ράβοντας μόνο το κεντημένο κομμάτι.
Αφού σταθεροποιήσετε την ένωση,κρύψτε την τυλίγοντας αρκετές φορές το νήμα γύρω από το κέντρο του φιόγκου. Ολοκληρώστε ράβοντας σταυρωτά την πίσω όψη που φιόγκου πάνω στο στεκάκι ή εναλλακτικά, μπορείτε να κολλήσετε το φιογκάκι στο στεκάκι, χρησιμοποιώντας θερμαντική σιλικόνη.
Καλή επιτυχία!
Back to Handmade

Αφήστε το σχόλιό σας