Χριστουγεννιάτικη πλεκτή κάλτσα…

Χρόνια πολλά σε όλους…συνεχίζουμε σε εορταστικούς ρυθμούς και σήμερα με μια κάλτσα στολίδι…που ουσιαστικά αποτελείτε από 3 γύρους του ομολογουμένως λατρεμένου, μοτίφ της γιαγιάς (granny square)!
Για να δημιουργηθεί η κάλτσα “πειράζουμε” το 3ο γύρο του μοτίφ.
Το σχέδιο το βρήκα στο Eating Out Loud αλλά κλασσικά το άλλαξα.
Για τη Χριστουγεννιάτικη κάλτσα στολίδι  χρειάζεται να γνωρίζετε τις εξής βελονιές: γαϊτανάκια στον αέρα γ.σ.α, βουβό γαϊτανάκι β.γ.,άριχτο γαϊτανάκι αρ.γ., ποδαράκι π. και τριπλό ποδαράκι τρ.π. Θα χρειαστείτε 3 νήματα (οποιαδήποτε ποιότητας) σε διαφορετικά χρώματα ανάλογα με το δέντρο σας και τη διακόσμηση σας. Κόκκινο, μπορντό, λευκό, πράσινο, χρυσό, καφέ είναι τα πιο κλασσικά.
Χρησιμοποίησα νήματα που είχαν περισσέψει από άλλες δημιουργίες και βελονάκι 3,5mm. 


Οδηγίες:
Με το πρώτο χρώμα, φτιάξτε 4 γ.σ.α και ενώστε με β.γ. στο πρώτο γ.σ.α. για να σχηματίσετε έναν δακτύλιο.
1ος γύρος: 5 γ.σ.α, (μετρούν σαν 1 π. συν κενό 2 γ.σ.α) 3 π. στον δακτύλιο, 2 γ.σ.α 3 φορές, 2 π. στον δακτύλιο, ενώστε με β.γ στο τρίτο από τα 5 αρχικά γ.σ.α. Κόψτε και στερεώστε το νήμα.

2ος γύρος: Ενώστε με β.γ. στο γωνιακό κενό το δεύτερο χρώμα, 5 γ.σ.α, 3 π. στο ίδιο κενό,*1 γ.σ.α., 3π., 2 γ.σ.α., 3 π. στο επόμενο γωνιακό κενό. 2 γ.σ.α., επαναλάβετε από * δύο φορές ακόμη, 1 γ.σ.α., 2 π. στο ίδιο κενό, ενώστε με β.γ. στο τρίτο από τα 5 αρχικά γ.σ.α.
Κόψτε και στερεώστε το νήμα.

3ος γύρος: (Εδώ λίγο προσοχή) Ενώστε με β.γ. στο γωνιακό κενό το τρίτο χρώμα που έχετε επιλέξει, 5 γ.σ.α., 3 π. στο ίδιο κενό, 1 γ.σ.α., 3 π. στο επόμενο κενό, 1 γ.σ.α., 3 π. στο γωνιακό κενό, 1 γ.σ.α., 3 τρ.π. στο ίδιο κενό, 1 τρ.π. στα 3 π. του προηγούμενου γύρου, 10 τρ.π. στο επόμενο κενό, 1 τρ.π στα 3 π. του προηγούμενου γύρου, 3 τρ.π. στο γωνιακό κενό, 1 γ.σ.α., 3 π. στο ίδιο γωνιακό κενό, 1 γ.σ.α., 3 π. στο επόμενο κενό, 1 γ.σ.α, 3 π. στο γωνιακό κενό, 2 γ.σ.α., 3 π. στο ίδιο γωνιακό κενό, 1 γ.σ.α., 3 π. στο επόμενο κενό, 1 γ.σ.α, 2 π. στο αρχικό κενό του γύρου, ενώστε με β.γ. στο τρίτο από τα 5 αρχικά γ.σ.α.
Κόψτε και στερεώστε το νήμα.
Πριν ξεκινήσετε το 4ο γύρο βεβαιωθείτε ότι έχετε στερεώσει και κρύψει όλες τις άκρες των νημάτων κάθε γύρου.

4ος γύρος: Με το νήμα που χρησιμοποιήσατε στο 1ο ή 2ο γύρο, ενώστε με β.γ. στο δεξί γωνιακό κενό, 1 γ.σ.α, 1 αρ.γ. σε κάθε π. του 3ου γύρου. 15 γ.σ.α (αυτά θα δημιουργήσουν τη θηλιά που θα κρεμάσετε στο στολίδι)

Διπλώστε στη μέση το μοτίφ, τοποθετήστε το βελονάκι στο τελευταίο αρ.γ. και στο 1 γ.σ.α,πλέξτε  αρ.γ. (έτσι θα στερεωθεί και θα έχει ομοιόμορφο αποτέλεσμα η θηλιά)

Συνεχίστε με αρ.γ.  περνώντας το βελονάκι  και από τις δύο πλευρές στο επάνω μέρος όλως των πόντων έτσι ώστε να ενώστε όλη τη κάλτσα!
Κόψτε και στερεώστε το νήμα.

Το καλτσοστολίδι είναι έτοιμο να δώσει μία retro νότα στη διακόσμηση σας! Τελικό αποτέλεσμα 10 εκατοστά ύψος. 
Δοκίμασα και άλλους συνδιασμούς… 

Δείτε το video 

Καλή επιτυχία!
Εσείς, στολίσατε; Φτιάξατε κανένα στολίδι;
Περιμένω τις φωτογραφίες από τα στολίδια σας.
Back to Handmade

Αφήστε το σχόλιό σας